tips om je wordpress site sneller te maken

  1. Tips voor de startende blogger. Maw je budget is heel beperkt.  Je kunt zelf een beetje programmeren en of een beetje HTML .  Of als je het laat doen wil je een zo praktisch mogelijke oplossing. Je hebt geen budget voor een private hosting en of hosting via CDN is nu nog niet aan de orde.

Hoe krijg je je wordpress site sneller? Welke gratis plugins zijn daarvoor?

1. Zorg voor een goede cache plugin

Door een cache plugin te gebruiken kun je de laadtijd drastisch verminderen. Wat deze plugins doen is een statische html bestand genereren en deze aan de gebruiker voor te schotelen ipv een php bestand.
Je kunt zelfs overwegen om de gehele wordpress site om te zetten in html bestanden.  Een paar bekende plugins zijn

  1. W3 Total Cache
  2. WP Super Cache
  3. Quick cache

Nadeel blijft dat wanneer iemand voor het eerst de site bezoekt of wanneer hij zijn cache heeft geleegd deze truuk geen zin heeft.
Lees daarover in de laatste paragraaf meer hoe je dit kunt omzeilen

2. Verklein de bestandsgrootte van je afbeeldingen

Het belang hiervan spreekt voor zich.
De WP-Smushit is een hele fijne en handige plugin hiervoor.

3. Optimaliseer je database

WordPress slaat bijvoorbeeld alle posts en pagina’s op in dezelfde maar tabel. Maar ook alle custom post types worden dar opgeslagen. Ook alle drafts, revisions en pending artikelen. Spam kan je comments enorm doen toenemen.
Hoe groter de database is , hoe langer het duurt om een specifieke pagina te genreren. Deze plugins kunnen je helpen om je database klein en zuiver te houden

  1. WP-Optimize
  2. WP-DBmanager

4. Voeg ‘expire header’ toe aan je statische bestanden

Op deze manier voeg je een datum toe aan de javascript/css bestanden zodat je de browser deze niet opnieuw hoeft in te laden.

  1. Far Future Expiry header
  2. WP Far Future Expiration Plugin

5. De JQuery lazeload plugin

Dit is wel een fijne plugin. Deze plugin zorgt ervoor dat alleen die afbeeldingen worden geladen die zichtbaar zijn.
Zodra je naar beneden scrollt worden de afbeeldingen geladen die nu zichtbaar worden
In geval van een grote ‘one page’ template kan dat best wel schelen.

6. Minify javascript en css

Om javascript en CSS voor ontwikkelaars leesbaar te maken staan er veel pagabreaks in deze bestanden. Browsers hebben deze pagebreaks niet nodig. Om deze te verwijderen kun je minify gebruiken en dat kan best schelen. Zeker als er een paar plugins hebt geïnstalleerd.

7. Plugins hacken

Deze is wel voor wordpress blogger die een beetje php spreekt.
Het is heel verleidelijk om plugins te installeren. Probleem is echter dat deze plugins veel javascript en css bestanden gebruiken. het kam zijn dat je voor een bepaalde functionaliteit alleen op één pagina nodig hebt.
Zo heb ik een instagram plugin gebruikt. Mooie plugin met veel functionaliteit waar ik lang niet allemaal gebruiik van maak en bovendien maar op één pagina. Het is dan redelijk eenvoudig om te kijken waar de de javascript en css bestanden worden geladen. Hier kun je een if statement omheen zetten dat dit alleen op 1 pagina moet gebeuren.

8. Zet je hele worpdress site om in HTML

In het geval je website geen gebruiker geralateerde data heeft, bijv na een inlog, dan kun je overwegen om de hele website in html over te zetten. Dus in geval van een blog e.d. Je kunt dan je worpdress website op een lokale server zetten. Als je een nieuwe post en of blog hebt zet je die hier erin. Als je klaar bent kun je door middel van een plugin je hele site omzetten naar html en deze zet je op de live server. Dit is verreweg de snelste oplossing. het zijn wat extra handelingen maar als je budget beperkt is is dit zeker het overwegen waard.

Comments

comments